“Distansarbete behöver inte vara ett hinder för sammanhållning och driv; det är ett tillfälle att omdefiniera engagemang och tända motivationens låga, även från avstånd.”
Dags att ta distansarbetet till nästa nivå
Distansarbete är inte längre bara en tillfällig lösning. I snabb takt ser vi hur företag integrerar flexibla arbetssätt i sina långsiktiga strategier. Faktiskt visar det sig att 58% av företagen planerar att fortsätta med delvis distansarbete och hela 26% avser att låta sina anställda jobba helt distribuerat på obestämd tid. Men medan den fysiska distansen krymps med digitala verktyg, uppstår en ny utmaning: att hålla motivationen hos medarbetarna på topp. Att mäta teamets motivation kan te sig som en komplicerad process, men det är faktiskt ett viktigt första steg för att förstå och därmed kunna maxa motivationen under distansarbetet.
Sätta tydliga mål
I en värld där hemmet blivit det nya kontoret är tydliga förväntningar A och O för att distansarbetare ska kunna prestera sitt bästa. Utan fasta ramar kan oprecisa uppdrag snabbt leda till förvirring och demotivation. Genom att etablera tydliga riktlinjer, som att definiera uppgifter och deadlines, ger vi våra medarbetare de verktyg de behöver för att navigera genom arbetsdagen. Exempelvis kan ett företag klargöra förväntningar genom att skapa detaljerade projektplaner som beskriver varje steg i en process, vilket säkerställer att alla är på samma sida oavsett var de befinner sig geografiskt.
Visst gör du skillnad! – erkänn dina distansarbetares framgångar
Distansarbete ska inte innebära att man blir osynlig. Tvärtom, att visa hur anställdas hårda arbete bidrar till företagets framgångar ökar motivationen. En Harvard Business Review-studie lyfter fram att hela 40% av de anställda skulle känna sig mer motiverade om deras ansträngningar uppmärksammades oftare.
Varför ett ‘bra jobbat’ kan göra underverk
Det ligger mycket i uttrycket att några vänliga ord kan förgylla en hel arbetsdag. Det är inte bara uppmuntrande utan också ett verktyg för att bygga en positiv företagskultur, speciellt på distans där interaktionerna är begränsade. Tack vare regelbunden och äkta uppskattning skapas en motiverande arbetsmiljö där alla strävar efter att bidra med sitt bästa.
Ett exempel på regelbunden uppmärksamhet är att till exempel använda en specifik Slack-kanal för att regelbundet ge erkännande till teammedlemmarnas framgångar, vilket då bidrar till en känsla av tillhörighet och värde.
Är vi på rätt väg? – regelbundna individuella check-ins
Att ha ett öppet kommunikationsflöde är nödvändigt i alla slags arbetsmiljöer, men ännu viktigare när arbetskamraterna är utspridda geografiskt. Regelbundna check-ins där medarbetarna kan diskutera karriärmål och välbefinnande stärker relationen med arbetsgivaren och ger utrymme för personlig utveckling. Dessa samtal bör enligt experter ske minst en gång varannan vecka för att säkerställa att medarbetaren känner sig hörd och sedd.
Från kontroll till förtroende – undvik mikromanagering
Mikromanagering kan snabbt sätta käppar i hjulet för motivationen, särskilt under distansarbete. Att istället ge medarbetarna förtroende att själva styra sin tid och sina uppgifter leder till en ökad känsla av ansvarstagande och självstyrning. Ett förtroendefullt ledarskap visar att man tror på teamets förmåga att leverera utan konstant övervakning, vilket kan lyfta både arbetsglädjen och produktiviteten till nya höjder.
Ditt hemmakontor – mer än bara en soffa
Även om flexibiliteten att kunna jobba från soffan är en av många fördelar med distansarbete, så bidrar en dedikerad arbetsplats hemma till ökat fokus och ökad effektivitet. Företag kan göra mycket för att stötta sina anställda i att skapa ett hemmakontor som inspirerar. Något så enkelt som ett bidrag till en ergonomisk stol eller en andra skärm kan göra stor skillnad för arbetsdagen.
Mår vi bra arbetar vi bra – välmående på distans
Välmående och arbetsmotivation går hand i hand, det är en självklarhet. Företag som investerar i sina medarbetares hälsa genom välfärdsprogram ser inte bara ökad trivsel utan även produktivitet och engagemang. Och möjligheterna är många: från online-yoga till mental hälsa-workshops, allt för att skapa en hållbar arbetsmiljö även på distans.
Att låta medarbetarna utforska sina passioner kan också ge en enorm energiboost. Google är ett företag som tagit fasta på detta, där anställdas passioner fått bli projekt som resulterat i produkter som Gmail och Google Ads. Att tillåta tid för egna projekt visar på en respekt för medarbetarnas kreativitet och intressen och kan även ge oväntat positiva resultat för företaget i stort.
Framtiden är din – utveckla dina distansarbetare
Professionell utveckling bör inte sluta bara för att man inte sitter fysiskt på kontoret. Företag kan erbjuda sådant som digitala utbildningar för att medarbetarna ska kunna växa både personligt och professionellt. Det är inte bara en investering i den anställdes framtid utan också en signal om att företaget värdesätter och tror på dess medarbetares potential.
Att vara delaktig i att formulera sina egna mål kan göra underverk för en medarbetares motivation. Detta bidrar inte bara till den personliga framgången utan också till företagets. Genom att förstå sitt team kan en ledare hjälpa varje individ att sätta och framför allt nå mål som speglar både personliga strävan och företagets riktning.
Glöm inte att fira och belöna
När målen är uppnådda och milstolparna passerade är det dags att fira! Att uppmuntra teamet med små gåvor som exempelvis presentkort från Pocketogram är ett trevligt sätt att visa uppskattning. Det behöver inte vara stort, men det signalerar att företaget ser och värdesätter ansträngningarna som görs på distans.
FAQ – Så maxar du medarbetarnas motivation under distansarbete
Hur ofta bör man genomföra individuella check-ins med distansarbetande medarbetare?
Enligt expertrekommendationer bör individuella check-ins med medarbetare ske minst en gång varannan vecka. Detta skapar en känsla av att man är såväl hörd som sedd inom företaget, och stärker relationen mellan arbetsgivare och anställd.
Vilken betydelse har erkännande av personalens insatser för deras motivation?
En studie från Harvard Business Review framhäver att 40% av de anställda skulle känna sig mer motiverade och arbeta hårdare om deras insatser uppmärksammades oftare. Att regelbundet erkänna anställdas framgångar är därför en viktig faktor för att öka motivationen.
Hur kan man undvika micromanagement när anställda arbetar på distans?
Att undvika micromanagement handlar om att bygga förtroende och ge medarbetarna autonomi. Det är viktigt att ge dem förtroende att själva styra över sin tid och sina uppgifter, vilket leder till ökat ansvarstagande och självstyrning. Detta kan i sin tur höja både arbetsglädjen och produktiviteten.
Kan passionprojekt påverka motivationen bland distansarbetare?
Att låta medarbetarna utforska och engagera sig i passionprojekt kan ha en mycket positiv inverkan på motivationen. Google är ett exempellöst företag där sådana projekt, som Gmail och Google Ads, inte bara har höjt motivationen utan också skapat värde för företaget.
Photo by olia danilevich on Pexels
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels
Photo by Christina Morillo on Pexels